Bergen Kimdir ? Belgen Sarılmışer ya da sahne ismiyle Bergen, Türkiye’nin geçmişinde iz bırakan ve yaşadığı acılarla hatırlanan ünlü şarkıcı ve film yıldızıdır. Bu yazımızda Bergen’in acı dolu hayat hikayesini okuyacaksınız.
Türk arabesk-fantezi şarkıcısı olan Bergen aynı zamanda oyunculukta yapmaktaydı. 1982 ve 1989 yıllarında toplamda 5 plak, 8 albüm ve toplamda 129 şarkı çıkararak dikkatleri üzerine çekti.
Alt Başlıklar
- Parasızlık Yüzünden Üniversiteyi Bırakıp Memur Olmak İçin Yaşını Büyütmesi
- Bergen’in Ankara’da İlk Sahne Alması
- Adana’ya Dönüşü Sonrası Halis Serbest’le Tanışması ve Evlenmesi
- Bergen’in Büyük Sanatçılarla Sahne Alması
- Bergen’e Yapılan Kezzaplı Saldırı
- Kezzaplı Saldırı Sonrası Tedavi Süreci
- Bergen’in Arabesk Kraliçesi Oluşu
- Bergen’in Son Yılları ve Öldürülmesi
- Vefatından Sonra Çıkan “Bergen” Filmleri
Parasızlık Yüzünden Üniversiteyi Bırakıp Memur Olmak İçin Yaşını Büyütmesi
Belgin Sarılmışer, 15 Temmuz 1959 tarihinde Mersin’de doğmuştur. Bergen’in 6 kardeşi daha vardı ve 6 yaşına geldiğinde Bergenin’in annesiyle babası boşandı. Annesiyle birlikte Ankara’ya taşınan Bergen, İlkokulunu Yenimahalle’de bitirdi.
İlkokulda bile müzikle içli dışlı olan Bergen, mandolin çalmaya başladı. Bunu gören müzik öğretmeni, onda bir yetenek olduğunu fark etti ve onu müzik eğitimi alma konusunda ikna etti. Böylece kendini müzik hayatına adayan Bergen, Ankara Devlet Konservatuvarı sınavlarına girdi. Bu sınavda piyano bölümünü birincilikle kazanarak piyano ve viyolonsel eğitimleri aldı. 2 sene eğitimden sonra maddi sıkıntılar yaşadığı için okulu bırakmak zorunda kaldı ve PTT’de memur olarak çalışmaya başladı. Bergenin yaşı memur olmak için yeterli değildi. ancak mahkeme kararı ile yaşını büyüterek memur olmuştu.
Bergen’in Ankara’da İlk Sahne Alması
1977 senesinde arkadaşlarıyla eğlenme amacı Feymen Gece Kulübüne gitti. Ankara’da yer alan bu gece kulübünde eğlenirlerken arkadaşları onu sahneye çıkıp şarkı söylemesi için cesaretlendirdi. Bunun üzerine sahneye çıkan Bergen, şarkısını söyledi ve kulübün sahibi İlhan Feyman’ın dikkatini çekti. Kendisine iş teklif etmesi sonucunda bu kulüpte sahne hayatı başlamış oldu.
Sahnede Türk sanat müziği ve Türk hafif müziği seslendiren Bergen, o dönemin modası olan aranjman parçaları da seslendirmiştir. İlk Bergen ismini de bu gece kulübünde kullanmaya başlamıştır.
Adana’ya Dönüşü Sonrası Halis Serbest’le Tanışması ve Evlenmesi
Feyman Gece Kulübünde başarılı olmasının ardından Adana’da bulunan Kuyubaşı Gazinosundan iş teklifi aldı. Bu teklifi kabul etti ve Adana’da Dilber Ay ile tanışarak yakın bir dostluk kurdu. Şarkılarını söylerken ona hayranlık besleyen Halis Serbest ile tanıştı. O dönemlerde gazino sahibiyle anlaşmazlığa düşen ve maddi konularda eli zayıflayan Bergen, kendisini devamlı koruyan ve kendisine destek olan Halis Serbest ile evlenme kararı aldı.
Halis Serbest normalde 3 çocuklu ve evli bir insandı ve Bergen’i bekarım diye kandırmıştı. Bu durum o kadar ilerlemişti ki Halis Serbest, Bergen’e sahte nikah bile kıymıştır. Bergen, birçok kez Halis Serbest tarafından şiddete maruz kalmıştır. Nikahın sahte olduğunu öğrenen Bergen, ilişkisini bitirmiş ve Ankara’ya dönme kararı almıştır.
Bergen’in Büyük Sanatçılarla Sahne Alması
Ankara’ya geri dönen Bergen, 1979 senesinde Başkent Gazinosu’nda Bülent Ersoy, Müjde Ar ve İbrahim Tatlıses’in yer aldığı kadroda sanatçı olarak sahneye çıkmıştır.
Halis Serbest ile ilişkini bir türlü bitiremeyen ve ona aşık olduğunu itiraf eden Bergen, Halis Serbest’in bu sefer gerçekten eşinden boşanması sonucunda onunla resmi nikah kıymıştır. Evlendikten kısa süre sonra yine şiddete maruz kalması sonucunda Ankara’ya dönmüştür ve 1982 yılında Atlas Plak şirketinde ilk longplay çalışması olarak bilinen “Şikayetim Var” isimli albümünü piyasa sürmüştür.
Bergen’e Yapılan Kezzaplı Saldırı
Bergen, 31 Ekim 1982 yılında İzmir’de eşi tarafından tutulan bir kiralık katil tarafından kezzaplı saldırıya uğramıştır. Saldırı İzmir Alsancak’ta bulunan New York isimli bir pavyonun kapısında gerçekleşmiştir. Saldırıyı yapan kişi, eşi Halis Serbest’in parayla tutmuş olduğu kiralık katil çıkmıştır. Bu saldırıda üzerine bir kova kezzap atılan Bergen, saldırıyı şu şekilde anlatmıştır;
Kezzaplı saldırı anında yanında annesi de bulunmaktaydı. Annesi ise saldırıyı şu şekilde özetlemiştir.
Kezzaplı Saldırı Sonrası Tedavi Süreci
O dönemlerin tanınmış estetik cerrahı olan Onur Erol, Bergen’e estetik konusunda gönüllü olarak yardım etmiştir. Onur Erol’un gazetelere verdiği demeci ise şu şekildeydi.
Bergen’in Arabesk Kraliçesi Oluşu
Bu saldırı sonucunda tüm Türkiye’de gündem olan Bergen, tedavi sonrası tekrar sahne almaya başladı. 1985 yılında Cengiz Özşeker’in sahibi olduğu mekanda sahne almaya başladı. 1983 yılında ise “Kardeşiz Kader” isimli 12 şarkıdan oluşan bir albüm çıkardı. Gözünü, saçlarıyla kapatan Bergen, zamanla büyük bir yıldız olmaya başladı.
Yaşar Plakçılık’ın sahibi olan Yaşar Kekeva tarafından İstanbul’a davet edilen Bergen, 1985 yılında ilk kez İstanbul’da sahne almıştır. 1985 yılında “İnsan Severse” isimli albümünü hazırlayan Bergen, bir yıl sonra en tanınmış albümü olan “Acılan Kadını” isimli albümü çıkardı ve bu albüm ona büyük ün getirdi. Albüm 1 milyon üzerinde satarak rekor kırmıştır. Bu albüm sonrasında “1986 Yılı Albümü En Çok Satan Arabesk Kadın Sanatçı” ünvanını almıştır. Ayrıca Altın Plak ve Altın Kaset ödüllerini de almıştır.
Bergen’in Son Yılları ve Öldürülmesi
1987 yılında Ülkü Erakalın tarafından kaleme alınan ve yönetilen “Acıların Kadını” isimli filmde oynamıştır. Aynı yıl içerisinde Adana’ya konser vermek için giden Bergen, gazino fotoğrafçısı tarafından bıçaklandı. Bu saldırıyı hafif atlattı ve ayakta tedavi olarak iyileşti. Bu saldırı sonrası sahneyi bir süreliğine bırakmıştır ve “Onu da Yak Tanrım” “Sevgimin Bedeli” ve “İstemiyorum” isimli albümlerini piyasaya sürdü.
Kendisine saldırı düzenlettiren eşi Halis Serbest yakalanması sonucunda yedi yıl hapis cezası aldı. Bergen, yine de eşini bırakmadı ve onu ziyaret etti. Halis Serbest 1988 yılında tahliye oldu ve bunun üzerine Bergen, müzik ve sinemayı bırakma kararı aldı. Eşiyle bir türlü yıldızının barışmaması sebebiyle 1989 yılında ayrıldı ve tekrardan çalışmaya başladı. Eski eşi tarafından devamlı rahatsız edilen ve tehditlere maruz kalan Bergen, en son olarak “Yıllar Affetmez” isimli albümünü çıkarmıştır.
14 Ağustos 1989 yılının gecesinde, Adana’nın Pozantı ilçesinde eski eşi Halis Serbest tarafından silahlı saldırıya uğramış ve hayatını kaybetmiştir. Bu saldırı da annesi de yaralanmıştır. Vefatından sonra tüm Türkiye büyük bir üzüntüye girmiştir. Cenazesi doğduğu yer alan Mersin’de ki şehir Mezarlığına defnedildi. Cinayeti işleyen Halis Serbest Almanya’ya kaçmış ancak burada yakalanarak 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştır. Cezası iyi halden dolayı 3 yıla indirilmiş ve Almanya ile Türkiye’de 16 ay tutukluluk süresi bulunduğundan toplamda 7 ay hapis cezası almıştır. Böylelikle 23 aylık bir ceza sonrası hapisten çıkmıştır.
Bergen’in mezarı Mersin’de bulunmaktadır. Mezarında 6 kilidi bulunan bir kafes bulunmaktadır. Bu kafesi yapmalarının sebebi ise, onu öldüren eşinin kemiklerini dahi size bırakmayacağım şeklindeki tehditleri oldu.
Vefatından Sonra Çıkan “Bergen” Filmleri
Bergen’in hayatını konu alan bir çok film yapılmıştır. İlk film Bennu Gerede’nin oynadığı “Aşk Ölümden Soğuktur” isimli 1995 yapımı filmdir. 2022 yılında ise “Bergen” isimli film yapılmış ve Farah Zeynep Abdullah tarafından canlandırılmıştır. Bu film 10 günde toplam 2.600.000 izlenmeye ulaşarak tüm zamanların en iyi film açılışını yapmıştır ve birçok rekor kırmıştır. Türk sinema tarihinin en fazla izlenen 8. Filmi olarak tarihe geçmiştir.
Diğer yazımıza buradanÇağla Şikel Kimdir? Kaç Yaşındadır? ulaşabilirsiniz.
Bir Yorum